Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -2 “Arithmetic”

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -2 “Arithmetic”

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -2 “Arithmetic”

1. The area of a circle is 38.5 sq. cm. Its circumference (in cm) is :

(a) 22
(b) 24
(c) 26
(d) 32

2. The breadth of a rectangular hall is three-fourths of its length. If the area of the floor is 768 sq. m. then the difference between the length and breadth of the hall is

(a) 8 metres
(b) 12 metres
(c) 24 metres
(d) 32 metres

3. A metallic hemisphere is melted and recast in the shape of a cone with the same base radius (R) as that of the hemisphere. If H is the height of the cone, then


4. A conical vessle whose internal radius is 12 cm and height 50 cm is full of liquid. The contents are emptied into a cylindrical vessel with radius (internal) 10 cm. The height to which the liquid rises in the cylindrical vessel is

(a) 25cm
(b) 20cm
(c) 24cm
(d) 22cm

5. Two right circular cylinders of equal volume have their heights in the ratio 1 : 2. The ratio of their radii is


6. A and B can do a work in 12 days. B and C in 15 days. C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in:


7.A is thrice as good a work­man as B and therefore, able to finish a job in 60 days less than B. Working together they will do it in:


8. Two pipes A and B can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. If both pipes are opened together, the time taken to fill the tank is:

(a) 50 minutes
(b) 12 minutes
(c) 25 minutes
(d) 15 minutes

9. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days and 266 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same type of work will be:

(a) 5 days
(b) 4 days
(c) 6 days
(d) 7 days

10. A and B can do a work in 18 and 24 days respectively. They worked together for 8 days and then A left. The remaining work was finished by B in:

11. If a man walks 20 km at 5 km/hr, he will be late by 40 minutes. If he walks at 8 km per hr, how early from the fixed time will he reach?

12. A boy rides his bicycle 10km at an average speed of 12 km per hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km per hr His average speed for the entire trip is approximately:

(a) 10.4km/hr
(b) 10.8 km/hr
(c) 11.0 km/hr
(d) 12.2 km/hr

13. A train 180 m long moving at the speed of 20 m/sec. over-takes a man moving at a speed of 10m/sec in the same direction. The train passes the man in

(a) 6 sec
(b) 9 sec
(c) 18 sec
(d) 27 sec

14. The distance between two cities A and B is 330 km. A train starts from A at 8 a.m. and travels towards B at 60 km/ hr Another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 75 km/hr At what time do they meet?

(a) 10 a.m.
(b) 10 : 30 a.m.
(c) 11 a.m.
(d) 11 : 30 a.m.

15. In covering a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3 : 4. A takes 30 minutes more than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is

Directions : A survey of film watching habits of people living in 5 cities, I, II, III, IV and V is sum­marised below. The column

(a) gives percentage of film-watchers in each city who see only film a week. The column
(b) gives the total number of film-watchers who see more than one film per week. Read the table and answer question 16 and 20:

City          (a)          (b)

I             50         3200
II             30         3500
III            65         7000
IV            25         5400
V             80         2900

16. How many film-watchers in city II see only one film a week?

(a) 900
(b) 1500
(c) 1600
(d) 3200

17. Which city has the highest number of film-watchers who see only one film a week?

(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV

18. The city with the lowest number of film-watcher is

(a) I
(b) II
(c) IV
(d) V

19. The city with the highest number of film-watchers is

(a) I
(b) V
(c) IV
(d) III

20. The total number of all film­watchers in the five cities who see only one film a week is

(a) 31100
(b) 29500
(c) 28600
(d) 28300

Directions: Questions are based on the following bar graph. Read the graph and answer the questions.

21. What is the percentage increase in the gross traffic receipts in 1995-96 as compared to 1993-94?

(a) 33.9%
(b) 41.5%
(c) 20.7%
(d) 17%

22. If profit = gross traffic receipts – total expenditure, then in 1996-97, what percentage of gross traffic receipts is the profit made?

(a) 5.9%
(b) 6.4%
(c) 7.2%
(d) 8%

23. In which year was the profit as a percentage of gross traffic receipts the highest?

(a) 1997-98
(b) 1996-97
(c) 1995-96
(d) 1994-95

24. In order to make a profit of 10%. What should have been the gross traffic receipts (in Rs. crores) in 1994-95, total expenditure remaining the same?

(a) 5,667
(b) 5,876
(c) 6,444
(d) 7,667

25. By what amount (in Rs. crores) has the expenditure increased over the period 1993-94 to 1997-98?

(a) 4,100
(b) 3,900
(c) 3,850
(d) 3,700

26.

27.

(a) 36,164
(b) 37,304
(c) 36,304
(d) 37,164

28. On simplification of

(a) 1
(b) 4
(c) 5
(d) 6

29.

30. By how much does

31.

32. The value of (243)0.16× (243)0.04 is equal to:

33. The simplification of gives:

(a) 0.01
(b) 0.001
(c) 0.1
(d) 0.02

34.

(a) 2
(b) 2.5
(c) 3
(d) 3.5

35. 5 – [4 – {3 – (3 – 3 – 6)}] is equal to:

(a) 10
(b) 6
(c) 4
(d) 0

36. If the square root of 841 is 29, then 0.00000841 is equal to :

(a) 0.029
(b) 0.0029
(c) 0.00029
(d) 0.29

37.

(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 24

38. If a * b = 2a – 3b + ab, then 3 * 5 + 5 * 3 is equal to:

(a) 22
(b) 24
(c) 26
(d) 28

39. What is the square root of 0.09?

(a) 0.3
(b) 0.03
(c) 0.003
(d) 3.0

40.

(a) 52
(b) 54
(c) 58
(d) 512

41.


(a)  132°
(b) 144°
(c)  48°
(d)  96°

42. In the following figure, find x

(a) 40°
(b) 25°
(c) 30°
(d) 45°

43.

(a) 110°
(b) 120°
(c) 115°
(d) 130°

44. Find x in the given figure

(a) 13 cm
(b) 12 cm
(c) 16 cm
(d) 15 cm

45.

(a) 20°
(b) 40°
(c) 15°
(d) 735°

46. The following points (3a, 0), (0, 3b), (a, 2b) forms a

(a) straight line
(b) triangle
(c) equilateral triangle
(d) None of these

47. The points A(–1, 4), B(5, 2) are the vertices of a triangle of which C(0,–3) is centroid, then the third vertex C is

(a) 4, 15
(b) 4, –15
(c) –4, –15
(d) None of these

48.

(a) 60°
(b) 45°
(c) 30°
(d) None of these

49. Which of the following expression is a polynomial in two variables?

(a) x2 – 2xy + y2 – x + y
(b) x3 + y3 + z3 –1
(c) x2 + 3x + 2
(d) x2 – 2x2 + 3x + 5

50. The degree of the polynomial 2x3 – 5x2 + x – 3 is

(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 0

 ANSWERS

1.(I) 2.(l) 3.(l) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (b) 13. (c) 14. (c)

15. (c) , 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (a) 21. (b) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (d) 26. (a)

27. (c) 28. (c) 29. (c) 30. (c) 31. (a) 32. (b) 33. (a) 34. (l) 35. (a) 36. (b) 37.(a) 38. (a)

39. (a) 40. (b) 41.(a) 42. (a) 43. (a) 44. (a) 45. (a) 46. (a) 47. (c) 48. (b) 49. (a) 50. (b)

 

Related Posts SSC 2018 Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus, Question Paper, Results, Answer Key:

Staff Selection Comission 2018 Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus, Question Paper, Results, Answer Key for  CGL, CHSL, Stenographers, JE, CAPF, SI, ASI, CISF, NA, JHT SSC Exams:

CHSL Exam Pattern SSC Combined Higher Secondary Level Exam Syllabus PDF Download

CHSL Exam Pattern SSC Combined Higher Secondary Level Exam Syllabus PDF Download Scheme of the Examination for Combined Higher Secondary Level Exam for tier 1, tier 2, tier 3, tier 4 is given in detail, The SSC Combined Higher Secondary Level Exam will be conducted in 4 Tiers for which CHSL Exam Pattern  PDF file can be download here : The examination will consist of a Computer Based Examination (Tier-I), Descriptive Paper (Tier-II) and Typing Test/ Skill Test (Tier-III) ...
Read More

SSC JE Syllabus PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus

SSC JE Syllabus PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus Scheme of the Examination for Junior Engineer Exam for Paper 1, Paper 2 is given in detail, The SSC Junior Engineer Exam will be conducted in Computer base mode and written for which SSC JE Syllabus 2018 PDF file can be download below : PDF Download JE Syllabus, SSC Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus ...
Read More

SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme

SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme Plan/Scheme of the Examination for Junior Engineer Exam for Paper 1, Paper 2 is given in detail, The SSC Junior Engineer Exam will be conducted in Computer base mode and written for which SSC JE Exam Pattern 2018 PDF file can be download below : SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme PDF Download ...
Read More

SSC JE Age Limits Relaxations Junior Engineer Exam General, SC, ST, OBC

SSC JE Age Limits Relaxations Junior Engineer Exam General, SC, ST, OBC Relaxations for SSC Junior Engineer Exam for General, SC, ST, OBC, Physically Handicapped (PH), Ex-Servicemen, Central Govt., Widows/Divorced, Defence Personnel and other SSC JE Age Limits are given in detail below: ...
Read More

SSC JE Eligibility Criteria Junior Engineer Exam Age Limit, Nationality, Educational Qualification

SSC JE Eligibility Criteria Junior Engineer Exam Age Limit, Nationality, Educational Qualification SSC Junior Engineer Exam has eligibility criteria for the candidates to be able to attempt the SSC JE exam on the basis of Age Limit, Nationality, Educational Qualification,  Detailed information about SSC JE Eligibility Criteria on Age Limit, Nationality, Educational Qualification: Related Posts : SSC JE Junior Engineer Exam ...
Read More