Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -4 Arithmetic

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -4 Arithmetic

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -4 Arithmetic

1. The value of (256)0.16 × (256)0.09 is :

(a) 256.25
(b) 64
(c) 16
(d) 4

2. Simplify :

3.

4. 1 – [5 – {2 + (–5 + 6 – 2) 2}] is equal to :

(a) –4
(b) 2
(c) 0
(d) –2

5
.

(a) 1.64
(b) 2.64
(c) 1.764
(d) 0.1764

6

7.

(a) 6
(b) 10
(c) 14
(d) 16

8. The square root of :

(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1

9. Find the value of

(a) 12
(b) 8
(c) 4
(d) –4

10. If 3x + 8 = 272x + 1, the value of x is :

11. is equal


12. If log102 = 0.3010 and log107 = 0.8451, then the value of log102.8 is :

(a) 0.4471
(b) 1.4471
(c) 2.4471
(d) 1.4471

13. Which of the following fractions is the smallest?

14. (49)15 – 1 is exactly divisible by:

(a) 50
(b) 51
(c) 29
(d) 8

15.

16.

17. The LCM of two numbers is 495 and their HCF is 5. If the sum of numbers is 100, then their difference is :

(a) 10
(b) 46
(c) 70
(d) 90

18. LCM of two numbers is 225 and their HCF is 5. If one number is 25, the other number will be :

(a) 5
(b) 25
(c) 45
(d) 225

19.

20. If we write 45 as sum of four numbers so that when 2 is added to first number, 2 subtracted from second number, third multiplied by 2 and fourth divided by 2, we get the same result, then the four numbers are:

(a) 1, 8, 15, 21
(b) 8, 12, 5, 20
(c) 8, 12, 10, 15
(d) 2, 12, 5, 26

21. Four numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 : 4. Their sum is 16. The sum of the first and fourth number is equal to :

(a) 5
(b) 8
(c) 10
(d) 80

22.

(a) 25
(b) 35
(c) 45
(d) 60

23.

(a) 6
(b) 18
(c) 27
(d) 36

24. The sum of three consecutive odd natural numbers is 147. Then, the middle number is :

(a) 47
(b) 48
(c) 49
(d) 51

25. If 5432*2 is divisible by 9, then the digit in place of * is :

(a) 0
(b) 1
(c) 6
(d) 9

26. By which smallest number 1323 must be multiplied, so that it becomes a perfect cube?

(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7

27. The least number, which when divided by 12, 15, 20 or 54 leaves a remainder of 4 in each case, is :

(a) 450
(b) 454
(c) 540
(d) 544

28.

29. Four bells ring at intervals of 4, 6, 8 and 14 seconds. They start ringing simultaneously at 12.00 O’clock. At what time will they again ring simultaneously ?

(a) 12 hrs. 2 min. 48 sec.
(b) 12 hrs. 3 min.
(c) 12 hrs. 3 min. 20 sec.
(d) 12 hrs. 3 min. 44 sec.

30.

(a) Rs. 5040
(b) Rs. 3520
(c) Rs. 4890
(d) Rs. 4458

31. A number is doubled and 9 is added. If the resultant is trebled, it becomes 75. What is that number?

(a) 6
(b) 3.5
(c) 8
(d) None of these

32. A number when divided by 899 gives a remainder 63. If the same number is divided by 29, the remainder will be:

(a) 10
(b) 5
(c) 4
(d) 2

33.

(a) 7.2
(b) 8.5
(c) 10
(d) 12

34. Which of the following is the biggest?

35. If 120 is 20% of a number, then 120% of that number will be:

(a) 20
(b) 120
(c) 480
(d) 720

36. If 8% of x is the same as 4% of y, then 20% of x is the same as:

(a) 10% of y
(b) 16% of y
(c) 80% of y
(d) 50% of y

37. If x is less than y by 25% then y exceed x by:

38
 

(a) 44%
(b) 34%
(c) 54%
(d) 64%

39.

(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 3 : 4
(d) 4 : 3

40. The income of C is 20% more than B’s and the income of B is 25% more than A’s. Find by how much per cent is C’s income more than A’s?

(a) 150%
(b) 50%
(c) 25%
(d) 35%

41. In the given figure, AB || CD and EF || GH. Find the relation between a and b.

(a) 2a + b=180°
(b) a + b = 180°
(c) a – b = 180°
(d) a + 2b = 180°

42. In the given figure, if l || m, find the value of x in degree.

(a) 105°
(b) 100°
(c) 110°
(d) 115°

43
.
(a) 20°
(b) 30°
(c) 24°
(d) 32°

44. Find the equation of the line which cuts off equal and positive intercepts on the axes and their sum is 12.

(a) x – y = 12
(b) x + y = 6
(c) x – y = 6
(d) None of these

45. The equation of the line passing through (1, 2) and parallel to 3x + 4y + 7 = 0.

(a) 3x – 4y = 11
(b) 3x + 4y =11
(c) 3x + 4y = 0
(d) None of these

46. The equation of the straight line parallel to ax + by + c = 0 and passing through the origin is

(a) ax – by = 0
(b) –bx + ay = 0
(c) ax + by = 0
(d) None of these

47. The equation of a straight line passing through (1, 2) and perpendicular to the line 3x + 4y = 7 is

(a) 4x – 3y + 2 = 0
(b) 3x + 4y = 7
(c) 4x – 3y + 7 = 0
(d) None of these

48. Which of the following is a root of the polynomial f(x) = x3 – 2×2 – x + 2?

(a) x = –2
(b) x = 1
(c) x = 3
(d) x = –3

49. If x = 2 is a root of the polynomial f (x) = 5×3 – 3×2 + kx – 10, find the value of k.

(a) – 9
(b) 3
(c) 9
(d) – 3

50. If x = 1 and –1 are the roots of the polynomial f(x) = 22 + x2 – ax + b. Find the values of a and b.

(a) 2, – 2
(b) – 2, – 1
(c) 2, – 1
(d) 1, – 2

ANSWERS

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (d) 11. (b) 12. (a) 13. (l) 14. (d) 15. (a)

16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (a) 20. (b) 21. (b) 22. (l) 23. (b) 24. (c) 25. (c) 26. (d) 27. (c) 28. (b)

29.(a) 30. (a) 31. (c) 32. (b) 33. (c) 34. (a) 35. (d) 36. (d) 37. (a) 38. (d) 39. (d) 40. (b)

41. (b) 42. (a) 43. (b) 44. (b) 45. (b) 46. (c) 47. (a) 48. (b) 49. (a) 50. (c)

Latest Posts & Updates:

SSC CHSL Eligibility Criteria 2018-2019, Combined Higher Secondary Level Exam

SSC CHSL Eligibility Criteria 2018-2019, SSC Combined Higher Secondary Level Exam 10+2 Age Limit, Nationality, Educational Qualification SSC Combined Higher Secondary Level Exam 2018-2019 has eligibility criteria for the candidates to be able to attempt the CHSL exam on the basis of Age Limit, Nationality, Educational Qualification, Detailed information about ...
Read More

SSC CHSL Exam Pattern 2018-2019, Combined Higher Secondary Level Exam Sceme PDF Download

CHSL Exam Pattern 2018-2019, SSC Combined Higher Secondary Level Exam Syllabus PDF Download Scheme of the Examination for Combined Higher Secondary Level Exam for tier 1, tier 2, tier 3, tier 4 is given in detail, The SSC Combined Higher Secondary Level Exam will be conducted in 4 Tiers for which CHSL Syllabus PDF ...
Read More

SSC CHSL Age Limits 2018-2019, Combined Higher Secondary Level Exam

SSC CHSL Age Limits 2018-2019, Combined Higher Secondary Level Exam 10+2 Age Limit General, SC, ST, OBC Relaxations for SSC Combined Higher Secondary Level Exam 2018-2019 for General, SC, ST, OBC, Physically Handicapped (PH), Ex-Servicemen, Central Govt., Widows/Divorced, Defence Personnel and other CHSL Age Limits are given in detail below:

SSC CHSL Syllabus 2018-2019, Combined Higher Secondary Level Exam PDF Download

CHSL Syllabus 2018-2019 Announced, PDF Download SSC Combined Higher Secondary Level Exam (10+2) Tier 1, 2, 3, 4 Syllabus Scheme of the Examination for Combined Higher Secondary Level Exam for tier 1, tier 2, tier 3, tier 4 is given in detail, The SSC Combined Higher Secondary Level Exam will be conducted in 4 ...
Read More

SSC CHSL 2018-2019 How To Apply, Application Fees for Combined Higher Secondary Level Exam

SSC CHSL 2018-2019 How To Apply, Application Fees for Combined Higher Secondary Level Exam 10+2 How to apply
  •  Applications must be submitted in online mode only at the official website of SSC Headquarters i.e. https://ssc.nic.in. For detailed instructions, please refer to Annexure-I and Annexure-II of this Notice.
  • Last date ...
    Read More

CHSL Pay Scale, Vacancies, Reservations 2018-2019 – SSC Combined Higher Secondary Level Exam

CHSL Pay Scale, Vacancies, Reservations 2018-2019 - SSC Combined Higher Secondary Level Exam 10+2 Pay Scale
  1.  Lower Division Clerk (LDC)/ Junior Secretariat Assistant (JSA): Pay Band -1 (Rs. 5200-20200), Grade Pay: Rs. 1900 (pre-revised).
  2. Postal Assistant (PA)/ Sorting Assistant (SA): Pay Band -1 (Rs. 5200-20200), Grade Pay: Rs. 2400 ...
    Read More

SSC Annual Calendar 2019-20, All Exam dates 1st January, 2019 to 31st March 2020

SSC Annual Calendar 2019-20, All Exam dates 1st January, 2019 to 31st March 2020 Staff Selection Commission has released SSC Annual Calendar for 2019-20. Candidates who are looking to crack SSC Exams this year should refer to the below given tentative exam schedule. All Exam dates from 1st January, 2019 ...
Read More

Leave a Reply