Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -5 General Awareness

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -5 General Awareness

Downlaod CHSL (10+2) Exam Model Papers Mock Test -5 General Awareness

1. The Landmines Treaty became a global law in September 1998 with the approval of

(a) Norway
(b) Burkina Faso
(c) Thailand
(d) Ethiopia

2. Leander Paes and Mahesh Bhupathi won two doubles Grand Slams in 1999. Which were they?

(a) Australian Open and French Open
(b) French Open and Wimbledon
(c) Wimbledon and Australian Open
(d) U.S. Open and French Open

3. Who created a world record for the maximum number of dismissals in Test Cricket as a Wicket Keeper?

(a) Alan Knott
(b) Rodney Marsh
(c) Ian Healy
(d) Moin Khan

4. Who invented optical fibre?

(a) Samuel Cohen
(b) Narinder Kapany
(c) Percy L.Spencer
(d) T.H. Maimah

5. Who amongst the following is renowned in the field of painting?

(a) Parveen Sultana
(b) Prof. T.N. Krishnan
(c) Ram Kinkar
(d) Raja Ravi Varma

6. Who amidst the following won the Nobel Prize in Science in two different disciplines?

(a) Russell Hulse
(b) David Lee
(c) Madam Curie
(d) Paul Boyer

7. Who is the author of “The Company of Women”?

(a) John Gray
(b) David Baldacci
(c) Dick Francis
(d) Khushwant Singh

8. In the 13th Lok Sabha elections in which of the following states did the ruling alliance won all the seats?

(a) Andhra Pradesh
(b) Orissa
(c) Haryana
(d) Gujarat

9. Who represented India in the Second Round Table Conference?

(a) Aruna Asaf Ali
(b) Sucheta Kripalani
(c) Sarojini Naidu
(d) Kalpana Joshi

10. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?

(a) Satavahanas
(b) Mauryas
(c) Guptas
(d) Cholas

11. The Bandung Conference was a major milestone in the history of

(a) The Non-aligned movement
(b) Indo-Chinese relationship
(c) U.S.-Vietnam War
(d) Creation of ASEAN

12. The most important text of vedic mathematics is

(a) Satapatha Brahman
(b) Atharva Veda
(c) Sulva Sutras
(d) Chhandogya Upanishad

13. Which of the following Indian States is broadly as large as the European nation Austria?

(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Orissa
(d) Karnataka

14. Which of the following districts is on the international border of India?

(a) Sirsa
(b) Anantnag
(c) Karimganj
(d) Purulia

15. The deposits of the ancient Tethys Sea were folded to form the

(a) Himalayas
(b) Rockies
(c) Andes
(d) Alps

16. The largest irrigation canal in India is called the

(a) Yamuna canal
(b) Sirhand canal
(c) Indira Gandhi canal
(d) Upper Ban Doab canal

17. Atmospheric pressure exerted on earth is due to

(a) rotation of earth
(b) revolution of earth
(c) gravitational pull
(d) uneven heating of earth

18. Pruning is an essential part in cultivation of

(a) Rubber
(b) Tobacco
(c) Coffee
(d) Tea

19. Operating surplus arises in the

(a) Government sector
(b) Production for self-consumption
(c) Subsistence farming
(d) Enterprise sector

20. The most important of the non-tariff trade barriers are:

(a) Quotas
(b) Health regulations
(c) Pollution standards
(d) Labelling and packaging regulations

21. The maximum area under crops in India is used for the cultivation of:

(a) Wheat
(b) Rice
(c) Sugarcane
(d) Cotton

22. Investment is equal to:

(a) gross total of all types of physical capital assets
(b) gross total of all capital assets minus wear and tear
(c) stock of plants, machines and equipments
(d) None of the above

23. The Tarapore Committee recommended that before capital account was made convertible the rate of inflation should be brought down for three years to within :

(a) 3.5%
(b) 0.3%
(c) 4.6%
(d) 5.7%

24. Who among the following are not appointed by the President of India?

(a) Governors of States
(b) Chief Justice and Judges of High Court
(c) Vice-President
(d) Chief Justice and Judges of Supreme Court

25. What is the period within which a proclamation of national emergency made by the President is to be placed before each house of the Parliament for approval?

(a) within one month
(b) within two months
(c) within four months
(d) within six months

26. What was the exact constitutional position of the Indian Republic when the Constitution was brought into force with effect from 26th January, 1950?

(a) A Democratic Republic
(b) A Sovereign Democratic Republic
(c) A Sovereign Secular Democratic Republic
(d) A Sovereign Secular Socialist Democratic Republic

27. Fabianism is closely related to:

(a) Fascism
(b) Scientific socialism
(c) Democratic socialism
(d) Liberalism

28. A federal structure for India was first put forward by the

(a) Act of 1909
(b) Act of 1919
(c) Act of 1935
(d) Act of 1947

29. Which Writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority, to perform a function that it was not performing?

(a) Writ of Certiorari
(b) Writ of Habeas Corpus
(c) Writ of Mandamus
(d) Writ of Quo Warranto

30. In case of a disagreement between the two Houses of Parliament over a non-money bill

(a) the bill will lapse
(b) the President may sign it into a law
(c) the President may call a joint sitting of both the Houses to consider it.
(d) the President may ask both the Houses to reconsider it.

31. Commercial nitric acid is coloured because it contains dissolved

(a) Oxygen
(b) Nitrous oxide
(c) Nitrogen dioxide
(d) Coloured impurities

32. Fertiliser having high nitrogen content is

(a) Urea
(b) Ammonium sulphate
(c) Ammonium nitrate
(d) Calcium citrate

33. Quantity of fresh air required for a man is

(a) 1000 cubic feet of air for every 20 minutes
(b) 1000 cubic feet of air for every 20 seconds
(c) 1000 cubic feet of air for every 10 minutes
(d) 1000 cubic feet of air for every 10 seconds

34. A compact disc (CD) is a data storage system of the type

(a) Magnetic
(b) Optical
(c) Electrical
(d) Electro mechanical

35. Surface tension in a liquid is due to

(a) Adhesive force between molecules
(b) Cohesive force between molecules
(c) Gravitational force between molecules
(d) Electrical force between molecules.

36. A circular plate, a cube and a sphere, all made up of same material and having the same mass, are heated to 300°C and left in a room. Which of them will have the slowest rate of cooling?

(a) Circular plate
(b) Cube
(c) Sphere
(d) All will cool at the same rate

37. Where does the oxygen that keeps us alive come from?

(a) Carbon dioxide
(b) Carbonates absorbed from soil
(c) Oxides of minerals
(d) Water

38. Reserpine is used to

(a) reduce high blood pressure
(b) increase blood pressure when it is low
(c) alleviate pain
(d) cure arthritis

39. ‘ELISA’ test is employed to diagnose:

(a) Polio virus
(b) AIDS antibodies
(c) Tuberculosis bacterium
(d) Cancer

40. Why excessive heating and repeated use of cooking oil is most undesirable?

(a) The oil vapours can cause indoor pollution
(b) Carcinogenic substances like benzpyrene are produced
(c) Nutrient value of food is lost
(d) Loss and wastage of oil

41. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is –

(a) Ethylene
(b) Acetylene
(c) Ethane
(d) Methane

42. Optic fibres are used in

(a) CAT scans
(b) X-ray photos
(c) Ultrasound scans
(d) Endoscopy

43. The three elements most needed in common fertilisers are

(a) Sulphur, Phosphorous and Sodium
(b) Nitrogen, Potassium and Phosphorous
(c) Phosphorous, Sodium and Nitrogen
(d) Calcium, Phosphorous and Potassium

44. What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi’s Salt Satyagraha?

(a) repeal of Salt Satyagraha
(b) curtailment of the Government’s power
(c) economic relief to the common people
(d) ‘Purna Swaraj’ for India

45. Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India Navy) to surrender on the 23rd February 1946?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru and Maulana Abul Kalam Azad
(c) Vallabh Bhai Patel and M.A. Jinnah
(d) Morarji Desai and J.B. Kripalani

46. On September 20,.1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against

(a) British repression of the Satyagrahis.
(b) Violation of the GandhiIrwin Pact.
(c) Communal award of Ramsay MacDonald.
(d) Communal riots in Calcutta.

47. In 1939, for the first time, Gandhiji tried out his specific techniques of controlled mass struggle in a native state. He allowed a close associate of his to lead a satyagraha. Who was he?

(a) K. T. Bhashyam in Mysore
(b) Jamnalal Bajaj in Jaipur
(c) Vallabh Bhai Patel in Rajkot
(d) Nebakrushna Chaudhri in Dhenkanal

48. What is Obra known for?

(a) a new refinery
(b) a new aluminium plant
(c) a bird sanctuary
(d) a thermal power station

49. What is NABARD’s primary role?

(a) to provide term loans to state co-operative banks
(b) to assist state governments for share capital contribution
(c) to act as refinance institution
(d) All of the above

50. Where is the National Institute of Excellence in the field of Information Technology and Allied Sciences proposed to be set up?

(a) Bangalore
(b) Hyderabad
(c) Pune
(d) Allahabad

 

ANSWERS

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (a) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (b) 15. (a)

16. (c) 17. (c) 18. (d) 19. (d) 20. (b) 21. (b) 22. (a) 23. (a) 24. (c) 25. (a) 26. (b) 27. (c) 28. (c)

29. (c) 30. (c) 31. (b) 32. (a) 33. (b) 34. (a) 35. (b) 36. (c) 37. (a) 38. (d) 39. (b) 40. (b)

41. (b) 42. (d) 43. (b) 44. (d) 45. (c) 46. (c) 47. (c) 48. (d) 49. (d) 50. (b)

 

Related Posts SSC 2018 Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus, Question Paper, Results, Answer Key:

Staff Selection Comission 2018 Eligibility Criteria, Exam Pattern, Syllabus, Question Paper, Results, Answer Key for  CGL, CHSL, Stenographers, JE, CAPF, SI, ASI, CISF, NA, JHT SSC Exams:

CHSL Exam Pattern SSC Combined Higher Secondary Level Exam Syllabus PDF Download

CHSL Exam Pattern SSC Combined Higher Secondary Level Exam Syllabus PDF Download Scheme of the Examination for Combined Higher Secondary Level Exam for tier 1, tier 2, tier 3, tier 4 is given in detail, The SSC Combined Higher Secondary Level Exam will be conducted in 4 Tiers for which CHSL Exam Pattern  PDF file can be download here : The examination will consist of a Computer Based Examination (Tier-I), Descriptive Paper (Tier-II) and Typing Test/ Skill Test (Tier-III) ...
Read More

SSC JE Syllabus PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus

SSC JE Syllabus PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus Scheme of the Examination for Junior Engineer Exam for Paper 1, Paper 2 is given in detail, The SSC Junior Engineer Exam will be conducted in Computer base mode and written for which SSC JE Syllabus 2018 PDF file can be download below : PDF Download JE Syllabus, SSC Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Syllabus ...
Read More

SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme

SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme Plan/Scheme of the Examination for Junior Engineer Exam for Paper 1, Paper 2 is given in detail, The SSC Junior Engineer Exam will be conducted in Computer base mode and written for which SSC JE Exam Pattern 2018 PDF file can be download below : SSC JE Exam Pattern PDF Download Junior Engineer Exam Paper 1, 2 JE Plan/Scheme PDF Download ...
Read More

SSC JE Age Limits Relaxations Junior Engineer Exam General, SC, ST, OBC

SSC JE Age Limits Relaxations Junior Engineer Exam General, SC, ST, OBC Relaxations for SSC Junior Engineer Exam for General, SC, ST, OBC, Physically Handicapped (PH), Ex-Servicemen, Central Govt., Widows/Divorced, Defence Personnel and other SSC JE Age Limits are given in detail below: ...
Read More

SSC JE Eligibility Criteria Junior Engineer Exam Age Limit, Nationality, Educational Qualification

SSC JE Eligibility Criteria Junior Engineer Exam Age Limit, Nationality, Educational Qualification SSC Junior Engineer Exam has eligibility criteria for the candidates to be able to attempt the SSC JE exam on the basis of Age Limit, Nationality, Educational Qualification,  Detailed information about SSC JE Eligibility Criteria on Age Limit, Nationality, Educational Qualification: Related Posts : SSC JE Junior Engineer Exam ...
Read More